Ainesosat:
- 1-1.5 kg porsaanlapa (luuton tai luullinen)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl sipulijauhetta
- 2 dl vettä tai lihalientä
- Tuoreita yrttejä koristeluun (esim. timjami, rosmariini)
Valmistusohjeet:
- Mausta porsaanlapa:
- Kuivaa porsaanlapa talouspaperilla.
- Hiero pintaan oliiviöljy ja ripottele tasaisesti suola, mustapippuri, paprikajauhe, valkosipulijauhe ja sipulijauhe.
- Anna maustua:
- Anna maustua huoneenlämmössä noin 30 minuuttia tai peitettynä jääkaapissa yön yli paremman maun saavuttamiseksi.
- Paista uunissa:
- Lämmitä uuni 150 asteeseen.
- Aseta porsaanlapa uunivuokaan ja lisää vettä tai lihalientä vuokaan niin, että pohja peittyy.
- Peitä vuoka foliolla tai kannella.
- Kypsennä hitaasti:
- Paista porsaanlapaa uunissa noin 3-4 tuntia tai kunnes liha on erittäin mureaa ja irtoaa helposti.
- Viimeistele paisto:
- Poista folio ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen.
- Paista vielä noin 20-30 minuuttia, kunnes pinnalle muodostuu rapea kuori.
- Leikkaa ja tarjoile:
- Anna lihan levätä 10-15 minuuttia ennen leikkaamista.
- Leikkaa viipaleiksi ja koristele tuoreilla yrteillä.
- Tarjoile esimerkiksi uunijuuresten, perunamuusin tai salaatin kanssa.
Uunissa paistettu porsaanlapa on herkullinen ja mehevä vaihtoehto juhla-aterioille tai viikonloppuruoaksi. Sen hidas kypsennys uunissa takaa murean ja aromikkaan lopputuloksen.