Tesla Vaikeuksissa Pohjoismaissa ja Maailmalla

Sähköautoistaan tunnettu Tesla on viime aikoina ollut monenlaisen kritiikin ja kohujen kohteena. Suomalaisille ehkä tutuimmaksi näistä on noussut laajat Teslan vastaiset lakot muissa Pohjoismaissa.

Toisaalta samalla Teslan Cybertruck-auto on saanut kritiikkiä ja joutunut jopa naurunalaiseksi somessa. Myös yhtiön tulos on kärsinyt. Tässä artikkelissa käydään lyhyesti läpi ongelmia ja kriisejä, joita sähköautoja valmistava Tesla on lähiaikoina kohdannut.

Tesla-lakot Pohjoismaissa

Teslan omistaja Elon Musk on joutunut vaikeuksiin pohjoismaisten työntekijöidensä kanssa, koska hän ei antanut Ruotsin tytäryhtiölle lupaa hyväksyä neuvotteluissa tehtyä työehtosopimusta. Kriisi alkoi jo viime vuoden puolella ja on edelleen käynnissä. Teslan työntekijät aloittivat lakkoilun ja monet muut alat liittyivät tukemaan heitä.

Työntekijöiden vaatimus on yksinkertainen: He haluavat samanlaiset olot työpaikalle kuin muissa vastaavissa yrityksissä Ruotsissa. Vaatimuksissa on painotettu kohtuullisuutta ja turvallisuutta.

Marraskuussa 2023 Elon Muskin uutisoitiin aikovan haastaa koko Ruotsin valtion oikeuteen. Ruotsalaisten ja muiden pohjoismaalaisten reaktio haasteeseen oli lähinnä huvittunut. Suurin osa ei katso hyvällä amerikkalaista yrityspomoa, joka yrittää tulla muuttamaan toisen maan toimintatapoja ja lainsäädäntöä.

Tämän seurauksena myös muissa pohjoismaissa on syntynyt tukilakkoja, joilla on estetty esimerkiksi Teslan yritykset kiertää lakkoja toimittamalla autoja naapurimaiden kautta Ruotsiin. Esimerkiksi Suomessa AKT (Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto) osallistui tukemaan ruotsalaisia Teslan työntekijöitä. Tukitoimet kohdistuivat vain Tesla-autoihin ja niiden osiin.

Teslan Cybertruck-sähköauto

Pohjoismaihin keskittyneen kiistan lisäksi Teslalla on ollut myös ongelmia uuden Cybertruck-sähköauton mainonnassa. Somessa autoa haukuttiin aluksi sen ulkonäön takia. Moni kysyi, että kuka suunnittelija on ajatellut tämän olevan hyvä idea. Myöhemmin on kuitenkin alettu uutisoida monenlaisista muista ongelmista.

Erityisissä ongelmissa ovat talvioloissa ajavat kuskit, koska Cybertruck-sähköauton on uutisoitu kestävän erittäin huonosti tiesuolaa. Auton kunnossapitämiseksi se tulisi pestä aina suolatulla tiellä ajamisen jälkeen. Syynä on auton ruostumattomasta teräksestä valmistettu kuori.

Toisaalta tämä ei aiheuta vaaratilanteita. Teslan uutta sähköautoa on arvosteltu myös vaarallisuudesta, joka aiheutuu siitä, että auton materiaali ei törmäyksessä mene kasaan normaalien autojen tapaan. Tämä kasaan meneminen imee energiaa itseensä suojaten matkustajia.

Cybertruckin muotoa ja suunnittelua on arvosteltu myös monista muista syistä. Esimerkiksi outo ovien avaamismekanismi ilman kahvaa on saanut paljon haukkuja osakseen.

Kasvun hiljentyminen ja muut ongelmat

Yllä mainitut ovat viime aikojen suurimmat kriisit Teslan toiminnassa, mutta lisäksi yritys on kohdannut muita ongelmia. Moni osakkeenomistaja pettyi yrityksen liikevaihtoon vuoden 2023 lopussa, kun viimeisen neljänneksen liikevaihto jäi huomattavasti alle ennusteiden. Tesla on joutunut varoittamaan hiljentyvästä kasvusta sijoittajia, mutta syyksi on annettu tulevien automallien suunnittelu.

Teslan hankkiminen saattaa monesta tuntua samalta kuin pelaisi uhkapelejä. Ei voi olla aivan varma, mitä tulee saamaan tai tuleeko yleensäkään (Pohjoismaissa) saamaan autoa ollenkaan. Sähköautojen vasta tullessa markkinoille Teslan hankinta oli kuin voittaisi jackpot-palkinnon uhkapelissä. He olivat selkeä ykkönen sähköautojen saralla. Nykyään asia on kuitenkin toisin. Esimerkiksi MTV Uutiset uutisoi BYD-valmistajan menneen viime vuonna Teslan ohitse myyntiluvuissa.

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jos pidät tästä postauksesta, saatat pitää myös näistä