Italialainen Fantic on siitä harvinainen fillaritehdas, että se valmistaa vain moottoroituja kaksipyöräisiä. Moni suomalaisnuori ajaa Fanticin mopolla, mutta myös merkin sähköavusteiset polkupyörät ovat saaneet jalansijaa meillä ja maailmalla. Malliston pääpaino on city- ja maastopyörissä, mutta tarjolla on myös koeajossa ollut sähköavusteinen maantiekiituri.

City- ja maastopyörissä Fantic käyttää Brosen keskiömoottoreita, mutta Passo Giaun hiilikuiturunkoon on upotettu Fazuan ”putkimoottori”. Fazua Evation vetää sekin keskiöstä, mutta moottori ja akku ovat samassa pitkulaisessa kotelossa. Harjattoman moottorin jatkeena on pienikokoinen planeettapyörästö. Latausta varten moottori/akkupaketti irtoaa painamalla rungon viistoputken yläpuolella olevaa nappia.
Moottorin päässä on kolmisiipinen naaraspuolinen ratas, johon keskiön urospuolinen vetoratas uppoaa, kun akkupaketin pistää paikalleen. Moottori vaatii erikoisen keskiösysteemin, sillä kampiin tuleva veto on toteutettu kulmavaihteella. Voimayksikössä on myös patentoitu ”kytkin”, joka valmistajan mukaan irrottaa vedon täysin vapaaksi, kun nopeus ylittää lain salliman 25 km/h. Ajamisen ilman sähköjä pitäisi siis olla yhtä herkkää kuin tavallisella maantiepyörällä.
Jonkin verran lisävastusta tulee ainakin nousuissa pyörän vajaan 14 kilon painosta. Akku ja moottori painavat yhteensä 3,34 kiloa ja keskiölaakeri kulmavaihteen kera 1,3 kiloa. Koko paketti on kuitenkin useita kiloja kevyempi kuin keskiömoottorit ja niiden akut. Toisaalta Fazuan akku on vain 250-wattituntinen, kun maastopyörissä käytetään yleisesti 500–700 wattitunnin virtalähteitä.
Moottorin EU-laillinen ominaisteho on 250 wattia, mutta peak poweriksi kerrotaan 400 wattia. Vääntöä irtoaa 60 newtonia. Tehoalueita on kolme ja niitä säädetään ohjaustangossa olevasta kytkimestä. Varsinaista näyttöä ei ole, vaan tehoalueet ja akun varaus kerrotaan säätönappien vieressä sijaitsevilla ledeillä. Breeze-moodi on vihreä ja antaa tehoa 125 wattia. River on sininen ja tehoa tulee 250 wattia, kun taas Rocket on punainen, jolloin tarjolla on 400 wattia hetkellistä huipputehoa.


Jos luomumainen poljintuntuma on valttia, Fazua on tämän hetken parhaasta päästä. Avustus tulee täydelläkin teholla mukaan liukumalla, mutta kun laittaa tiukasti omaa jalkaa peliin, kiihtyvyys on tuntuvaa. Veto myös kytkeytyy pois kuin huomaamatta, eikä herkästi rullaavalla maantiepyörällä edes huomaa ajavansa kolmeakymppiä moottorin huilatessa. Loivassa nousussa kammissa tuntee välillä vain aavemaisen nykäyksen, kun nopeus ylittää 25–26 kilometriä tunnissa, jolloin avustus loppuu kokonaan.
Putkelta ajaessa avustuksen huomaa vain siitä, että jaloista tuntuu irtoavan maagisesti watteja. Jyrkissä nousuissa pitää pedaalipoweria löytyä silti myös omasta takaa, jos haluaa vauhdin pysyvän aivan avustusrajan tuntumassa. Satulasta mäet nousevat sujuvimmin nopealla pyörityksellä ja putkelta taas noin pykälää ylisuurella välityksellä. Tämä siis täydellä teholla ja kun haluaa maksimoida vauhdin. Myös keskiteholla avustus on sen verran ruudikasta, että eteläisen Suomen keskivertonousut sujuvat luomupyörää selkeästi leppoisammin.
Porukkalenkeillä, joiden keskinopeus on noin 30 km/h, Fanticilla pysyy letkeästi muiden mukana. Sen sijaan nopeammissa ryhmissä ei sähköstä ole enää mitään iloa. Tämä pätee suomalaisteillä, mutta alppimaissa moottorista on tietenkin valtavasti hyötyä.
Akkua saimme kovassa vastatuulessa kulutettua täydellä tehomoodilla vajaan 50 kilometrin matkalla ja hiukan alle kahdessa tunnissa niin, että latausta oli jäljellä noin 30 prosenttia. Keskinopeus pyrittiin pitämään suunnilleen avustusrajan tuntumassa. Sama reissu myötätuuleen ja enemmän ylivauhtia polkien sujui varttitunnin nopeammin, jolloin akkua oli jäljellä yli 50 prosenttia.
Vaikka akun kesto riippuu paljon sääolosuhteista, reitin mäkisyydestä ja ajonopeudesta, Fanticilla pääsee tasaisilla teillä vähintään noin 60 kilometriä täydellä tehoasetuksella. Eri tehoalueita vaihtelemalla akku riittää satakunta kilometriä ja pisaralla pisimmälle tyylillä jopa pidempään. Moottorin ja akun voi Fazuan tapauksessa jättää vaikka kokonaan pois, jolloin käytössä on noin 11-kiloinen, omin voimin poljettava maantiefillari!
Muutama valmistaja käyttää Fazuan moottoria myös maastopyörissä, joten testilenkeillä spekuloimme sen soveltuvuutta metsässä rymyämiseen. Endurotyylisestä ylämäki-, alamäki- ja tasamaatykittelystä pitäville eivät voima ja tehon ulostulonopeus riitä, mutta rauhallisempaan käyttöön Fazua sopii mainiosti.
Monet ruuvaavat jopa todella luomumaisesta Shimanon Steps 8000 -moottorista säätöjä miedommiksi ja käyttävät tehokkainta Boost-asetusta korkeintaan jyrkissä vastamäissä. Sellaiseen maastoajoon Fazua Evation on oivallinen vaihtoehto. Moottori on myös lähes äänetön, joka on mukava ominaisuus.
Fazuan älypuhelinsovellus tarjoaa datan keruuta reitistä sekä kertoo muun muassa ajonaikaisen nopeuden ja akun varaustilan. Moottorin säätöihin ei softan kautta pääse käsiksi.


Rungon mitoituksessa ja muotoilussa Fantic peesaa uuden tyylin aeromallisia luomukilpureita. Se on pitkä ja matala. Vaakaputki on reilusti sloupattu eli runko madaltuu satulaputken suuntaan. L-kokoisen pyörän korkeus on vain 52 senttiä, mutta vaakaputkella on pituutta peräti 57,5-senttiä. M-koossa mitat ovat 48 ja 55,5 sekä S-koossa 44,5 ja 53,5 senttiä.
Takahaarukka on pari senttiä pidempi kuin perinteisessä maantiepyörässä. Sama pätee akseliväliin. Kun myös ohjaus ja satulakulma ovat loivemmasta päästä, ajotuntuma on vakaatakin vakaampi. Laskuissa Fantic on yksi luotettavimman ja helpoimman tuntuisista maantiepyöristä, joita F-lehden testiporukan käsiin on päätynyt. Jäykkä runko ja kiekot täydentävät paketin, eikä hidastuvuudessakaan ole levyjarrujen ansiosta valittamista.
Moottorin ansiosta Passo Giau on painostaan huolimatta todellinen vuoristokauris ja alamäkeä se tulee kuin vapaapudotuksessa.
Putkelta ajaessa pitkä pyörä on junamaisen oloinen, eikä lähde nousun laella kirmaamaan yhtä herkästi kuin kevyt luomukiituri. Sama pätee hitaisiin mutkiin, joihin pitkää pyörää pitää kallistaa rohkeasti. Nopeissa kaarteissa se sen sijaan loistaa.
Jäykkä runko ei suodata tärinöitä, mutta takapää ei ole aivan yhtä kovan tuntuinen kuin järeä etukolmio. Mukavuutta saa kuitenkin sopivasti, kun ajaa 28-millisillä renkailla ja tarpeeksi pienillä paineilla.
Hyväkuntoinen ja kovajalkainen maantiejyrä ei ainakaan meikäläisillä lakeuksilla ole tällaisen pyörän kohderyhmää. Nautiskelijoille Fazuan moottori ja Fantic Passo Giau sen sijaan sopivat hyvin. Nousuissa voimia voi säästää moottorilla ja sama pätee tappavaan vastatuuleen ajaessa. Tasamaalla ja laskuissa jaksaa avustuksella ajettujen nousujen takia paremmin tykitellä hyvääkin kyytiä, kun vauhti nousee avustusrajan yläpuolelle. Treenimielessä sähköpyörällä voi tehdä maantiellä mukavia PK-lenkkejä luomupyörää helpommin ja myös hapenottoa nostava vauhtileikittely onnistuu mainiosti.
Sähköavusteinen maantiepyörä ei ole niin hullu keksintö kuin moni kokeilematta luulee. Se soveltuu loistavasti työmatkoille, jolloin voi ajaa menomatkan säästellen ja hikoilematta. Kotiin päin tullessa voi olla oman elämänsä tempotykki ja pistää reidet koville vaikka ilman moottorin avustusta.
Maantiepyöräilyn aloittamiseen ja huononkin kunnon kohottamiseen sähkökilpuri on erittäin hyvä valinta. Kynnys lenkille lähtemiseen on sähköavustuksen takia matala ja vaikka ajaminen olisi leppoisaa kruisailua, maisema ei silloinkaan vaihdu ilman lihasvoimaa.
(Artikkeli on alun perin julkaistu Fillari-lehdessä 5/2019)

Merkki: Fantic Passo Giau
Maahantuoja: Funbike Oy
Hinta: 5790 euroa
Moottori: Fazua Evation 250 W, 60 Nm
Akku: Li-ion, 250 Wh
Runkomateriaali: Hiilikuitua
Etuhaarukka: Hiilikuitua
Koko: L (muut koot S ja M)
Paino: 13,85 kg (ilman polkimia)
Ohjaus/satulakulma: 72,5/73 astetta
Vaakaputken pituus: 57,5 cm
Satulaputken pituus: 52,5 cm
Akseliväli: 102 cm
Takahaarukan pituus: 42 cm
Keskiön korkeus: 27,5 cm
Vaihteensiirtäjä: Sram Force
Etu- ja takavaihtaja: Sram Force/Force
Jarrut: Sram Force, jarrulevyt 160 mm
Kammet/rattaat: FSA, 175 mm/ 36/52
Takarattaat: Sram PG 1170, 11–32, 11 ratasta
Vanteet: Vision Team 30
Navat: Vision
Renkaat: Vittoria Rubino Pro, 28 mm
Ohjaustanko/kannatin: FSA Energy, 41/44 cm/FSA Energy, 10 cm
Ohjainlaakeri: FSA
Satula/tolppa: Fizik Antares/FSA Energy
Kiekkojen paino: 3,41 kg (mukana renkaat, rataspakka, jarrulevyt ja läpiakselit)