A2RL, Ensimmäinen AI Open Wheel Race –Kilpailu

Urheilusta puhuttaessa juuri moottoriurheilu on yksi niistä lajeista, joka on onnistunut seuraamaan teknologisten innovaatioiden ottamia harppauksia esimerkillisesti. Miljonäärien asuttamassa Abu Dhabissa järjestetty tekoälyyn perustuva Open Wheel Race -kilpasarja Artificial Intelligence Racing League (A2RL) on elävä esimerkki tästä esimerkillisyydestä, sillä se mullistaa perinteisiä käsityksiä siitä, mitä moottoriurheilu on.

Kyseessä on moottoriurheilun maailmassa ensimmäinen tämäntyyppinen tapahtuma laatuaan. Mutta mistä A2RL:ssä on oikein kyse ja mitä se merkitsee tulevaisuuden moottoriurheilulle?

Mitä A2RL tarkoittaa ja miten se toimii?

Se, mikä tekee A2RL:sta (Artificial Intelligence Racing League) täysin uudenlaisen ja ennennäkemätön ajokilpailun, on auton ratissa ”istuva” edistyksellinen tekoälyjärjestelmä. Ulkonäöltään A2RL:ää voisi verrata Formula 1 -kilpailuun, jossa huippunopeat ja uusinta teknologiaa myötäilevät ajoneuvot kisaavat nopeimman auton tittelistä. Suurin ero Formula 1 kilpailuihin on kuitenkin se, että Verstappenin ja Hamiltonin kaltaiset kasvot saavat tällä kertaa nauttia vauhdin tiimellyksestä katsomon puolella. 

Vaikka ihmiskuljettaja loistaa poissaolollaan, A2RL:ää ohjaavat alan huippuinsinöörien suunnittelemat tekoälykuskit, jotka oppivat koko ajan uutta ja parantavat hellittämättä ajotekniikkaansa. Toki myös strategiointi ja päätöksenteko on tehty mahdollisimman sujuvaksi huipputeknologialla, joka varmistaa, että tekoäly vastaanottaa jatkuvalla syötöllä tärkeää tietoa niin radan kunnosta kuin tulevista kaarteista ja sääolosuhteista.

Toinen mielenkiintoinen osa A2RL:n teknologiaa on tehokas koulutus. Ennen varsinaista kilpailua nämä ”kuljettajat” käyvät läpi ihmisurheilijoiden tapaan tiukan treenin. Vaikka nyt ei puhutakaan juoksuradalla puhkimisesta tai kuntosalilla hikoilusta, samalla tapaa huipputeknologialla varustetut tekoälykuskit jäljittelevät aitoja kilpatilanteita virtuaaliympäristöissä.

Tämä varmistaa, että jokainen kisaaja on valmistautunut parhaalla mahdollisella tavalla jokaiseen kierteeseen, kaarteeseen ja käännökseen, sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti!

A2RL muovaa tulevaisuuden moottoriurheilua uudelleen

A2RL on luonnollisesti herättänyt paljon kiinnostusta niin fanien, vedonlyöjien kuin alan ammattilaistenkin keskuudessa. Tekoälypohjaisen analytiikan avulla esimerkiksi fanit voisivat haalia moniulotteisempaa tietoa kilpailusta, kuljettajista ja ajoneuvoista. Entä millä tavalla vedonlyönti tulee muuttumaan, kun tekoäly alkaa kasvavissa määrin olla osana moottoriurheilua? Tämä muutos voisi mullistaa myös vedonlyönnin maailman tarjoamalla entistä interaktiivisempia tapoja lyödä vetoa ja hienosäätää panosten määrää tarkan analytiikan mukaisesti. 

Koska tekoäly voi käsitellä paljon enemmän tietoa kuin ihmisen aivot, se pystyy tekemään nopeita päätöksiä, säätämään auton liikkeitä ja reagoimaan muuttuviin tilanteisiin millisekunneissa. Ja juuri nuo millisekunnit ovat usein ne, jotka voivat ratkaista lopputuloksen niin nopeissa kilpailuissa, kuten Formula 1 -fanit hyvin tietävät.

Mitä voimme sanoa A2RL:n tulevaisuudesta?

Kunhan A2RL saa tuulta alleen, se voi avata täysin uudenlaisia ovia moottoriurheilun tulevaisuuden kannalta. Samalla on hyvä pitää mielessä, että tekoälyyn perustuva kilpaurheilu on vielä lapsenkengissä ja mahdolliset tulevaisuuden harppaukset tarvitsevat vielä perinpohjaista tutkimusta ja testaamista. On sanomattakin selvää, että A2RL:llä on potentiaalia kehittää alustaa, jossa me ihmiset työskentelemme yhdessä tekoälyn kanssa rinta rinnan. 

Abu Dhabissa järjestetty kilpailu ei ainakaan vielä siis kieli siitä, että ihmiskuljettajat tultaisiin syrjäyttämään ralliautojen penkeiltä. Esimerkkitilanteessa kuljettajan tiimi voisi neuvoa kuljettajaa tekoälyn avulla tai harjoitella ennen kisoja tekoälyä vastaan. Tulevaisuudessa A2RL:n parissa puurtavat tiimit voisivat myös kehittää tekoälyjärjestelmiä priorisoidakseen tietynlaisia strategioita, korostaakseen omia vahvuuksiaan ja minimoidakseen heikkouksiaan. Oikein hyödynnettynä tekoäly voi parantaa huippu-urheilijan suorituskykyä tilanteissa, jotka edellyttävät tulenarkaa reagointikykyä.

Huippunopeuksia kulkevan kilpa-auton ratissa on kyettävä tekemään luotettavia ja turvallisia päätöksiä. Algoritmien kehittyessä uusi tieto voi parantaa myös tavallisten henkilöautojen tieliikenneturvallisuutta kaikkialla maailmassa. Tekoälykuljettajien tekemät päätökset esimerkiksi polttoainetehokkuuden kasvattamiseksi tai toisen auton ohittamiseksi turvallisesti voivat auttaa parantamaan tätä tulevaisuuden turvallisuutta. 

Jos A2RL:n suosio saa enemmän tuulta alleen, myös moottoriurheilun faneille tämä merkitsee uutta aikakautta. Yksi mahdollisuus saada fanit myötäelämään kilpailujen jännitystä, on integroida virtuaalitodellisuus (VR) tai lisätty todellisuus (AR) mukaan kilpailuun. Tämä uudenlainen osallistumisen muoto tarjoilisi faneille kultalautasella täysin ennennäkemättömiä kokemuksia ja mahdollistaisi myös moottoriurheilun seuraamisen suoraan tapahtumapaikalta mutta turvallisen etäisyyden päästä.

Mahdollisuuksia on vaikka mihin! Ja mikä parasta, tämäntyyppisen ammattiurheilun hiominen huippupisteeseen saakka luo mukaansatempaavan katsojakokemuksen kaikille riippumatta omasta algoritmien tuntemuksesta tai siitä, miten monimutkaisia tekniikoita näiden spektaakkelien takana piilee.

Post navigation

Jos pidät tästä postauksesta, saatat pitää myös näistä